A TÁRSULÁS ÚJ TISZTSÉGVISELŐI

A Borsod-Abaúj-Zemplén-  megye 81 településén megvalósuló nagyszabású ivóvízminőség-javító beruházás előkészítő munkálatairól tájékozódott június 22-én a szerencsi polgármesteri hivatalban a projekt irányító bizottsága. A megbeszélésén Kiss Attila projektvezető tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség méltányossági kérelmüket kedvezően elbírálva hozzájárult az beruházás előkészítő fázisának meghosszabbításához.  Ez alapján a megvalósításhoz szükséges források elnyerésére irányuló II. fordulós  pályázatot több mint fél év haladékkal, 2011. december 1-ig kell benyújtani. Elhangzott, hogy az elsősorban az ivóvíz arzén, ammónium,  bór, mangán és vastartalmának csökkentését, valamint a szolgáltatás biztonságának a növelését szolgáló fejlesztések több mint nettó 4,5 milliárd forint összköltségéhez várhatóan 87,4 %-os EU-s támogatás nyerhető el.

Ezen felül az EU önerő alapból saját forrás kiegészítésre  településenként 60 és 85% százalék közötti pénzügyi segítség igényelhető. A projekt előkészítés jelen szakaszának kulcsszereplője a tervezési és engedélyezési  feladatokat ellátó Kristály Kft, mely szervezetnek  2011. október 30-ig kell  megszereznie a kivitelezéshez szükséges jogerős hatósági engedélyeket.

A beruházás megvalósítására létrejött  Borsod-Abaúj-Zemplén Térségi Ivóvíz-kezelési Önkormányzati Társulás június 22-én a szerencsi  Rákóczi-várban tartotta ülését. A fórumon tájékoztatásként elhangzott: a projekt ben résztvevök nagy száma,  valamint a fejlesztési célok összetettsége miatt a projekt előkészítése közel egy évvel több időt vesz igénybe az eredetileg tervezettnél, ennek megfelelően a kivitelezés is később indulhat. A tervek szerint az építési tevékenység 2012. év augusztusában rajtol és a projekt  fizikai és pénzügyi szempontból teljeskörű   befejezésére legkésőbb 2015. június 30-ig van lehetőség.  Az ülésen a tanács új tisztségviselőket választott. A társulás elnöke Koncz Ferenc Szerencs polgármester, helyettese Bratu László encsi polgármester lett. A pénzügyi bizottság elnöki tisztségét Májer János, Tokaj polgármestere nyerte el. Az elnökség tagjai Csoma Ernő Tolcsva, Kiss Lajos Golop  és Demeterné Zeleni Enikő Hejőkeresztúr polgármesterei lettek. A pénzügyi bizottságban tagként Felsővadászról Fehér Krisztián, Mádról Tatárka József, Forróról Rakaczki Zoltán és Abaújszántóról Madár György polgármesterek kaptak helyet.