AZ EGÉSZSÉGES IVÓVÍZÉRT

Új tisztségviselőket választott a 81 településen az ivóvíz minőségét és a szolgáltatás biztonságát javító nagyszabású beruházás megvalósítására létrehozott Borsod-Abaúj-Zemplén Térségi Ivóvíz-kezelési Önkormányzati Társulás tanácsa. A testület elnöke Koncz Ferenc Szerencs polgármestere, helyettese Bratu László encsi polgármester lett. A pénzügyi bizottság elnöki tisztségét Májer János, Tokaj polgármestere nyerte el. Az elnökség tagjai Csoma Ernő Tolcsva, Kiss Lajos Golop és Demeterné Zeleni Enikő Hejőkeresztúr polgármesterei lettek. A pénzügyi bizottságban tagként Felsővadászról Fehér Krisztián, Mádról Tatárka József, Forróról Rakaczki Zoltán és Abaújszántóról Madár György polgármesterek kaptak helyet.

A társulás feladata  a több mint 4,5 milliárd forint összköltségű, az Észak-Magyarországi Régió településein élő lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásának biztosítása elnevezésű projektnek a megvalósítása. A beruházás eredményeként  az előírásoknak megfelelő szintre csökkentik az érintett településeken  az ivóvíz arzén, ammónium, mangán,  vas és bór tartalmát a hatályos jogszabályi előírásokat kielégítő minőségű vízellátó rendszerekhez való csatlakozással, esetenként   új kutak, új ivóvíztisztító technológia  létesítésével,

A program előkészítése a Környezet és Energia Operatív Program keretében elnyert támogatással történik. A kivitelezéshez szükséges engedélyezési tervek készítése 2011. július közepén zárul,  a második fordulós pályázat benyújtásához 2011. október 30-ig kell megszerezni a kivitelezéshez szükséges jogerős hatósági engedélyeket. A teljes beruházás fizikai és pénzügyi szempontból teljes körű befejezésére  2015. június 30-ig van lehetőség.