Tisztavizünk.hu aktuális hírei

Módosult a támogatási szerződés

Az Észak-Magyarországi Régió településein élő lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásának biztosítása című KEOP-7.1.3.0./2008-0018 azonosító számú fejlesztés 2009. március 17-én hatályba lépett támogatási szerződése 2010. december 16-án módosult.  A dokumentumban megtörtént az előkészítés tevékenységeinek, befejezési határidejének átütemezése, mivel a projekt költséghatékonyságát és fenntarthatóságát alátámasztó Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány elkészítése, valamint a II. fordulós pályázó jogi személyiségű önkormányzati társulás létrehozásának folyamata az eredetileg tervezettnél hosszabb időt vett igénybe. 


 

CÉLTÁRSULÁS AZ EGÉSZSÉGES IVÓVÍZÉRT

Létrejött augusztus 17-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Térségi Ivóvíz-kezelési Önkormányzati Társulás, amelynek célja, hogy több mint százezer ember számára biztosítsa az egészséges ivóvízellátást.

A Szerencsen megtartott alakuló ülésen az érintett települések jelenlévő képviselői egyhangúlag döntöttek a közös szervezet létrehozásáról annak érdekében, hogy sikeresen pályázhassanak támogatásra az összességében több mint négymilliárd forint értékű beruházás megvalósítására. Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyolcvanegy települése nyújtott be 2008-ban sikeres pályázatot az Környezet és Energia Operatív Program keretében az ivóvíz minőségét és a szolgáltatás biztonságát javító nagyszabású projekt megvalósítására, aminek a kedvező első körös elbírálása után az elmúlt év tavaszán megkezdődött a beruházás előkészítése. Létrejött a projekt irányító bizottsága és elindult a szükséges engedélyek beszerzése és a megvalósíthatósági tanulmány kimunkálása. Augusztus 17-én újabb, jelentős állomásához érkezett a program, amikor a mind a nyolcvanegy település képviselő-testülete által jóváhagyott feltételekkel megalakult a nyolc kistérséget érintő ivóvíz-kezelési önkormányzati céltársulás. A tisztségviselők megválasztásánál az elnöki megbízatást a projekt gesztortelepülésének, Szerencsnek a polgármestere nyerte el. A céltársulás elnökhelyettese Encs, tagjai pedig Tolcsva, Hejő keresztúr és Golop polgármesterei lettek. A pénzügyi bizottság elnöki tisztét Tokaj polgármestere, tagságát pedig Felsővadász-, Abaújszántó-, Forró- és Mád polgármesterei alkotják. Az ülés végén az érintett települések képviselői aláírásukkal és pecséttel láttál el a társulási szerződést, megteremtve a szervezeti kereteket ahhoz, hogy várhatóan idén ősszel benyújtsák a szükséges dokumentációkat az európai uniós pályázat második fordulójára. Kedvező elbírálás esetén a jövő évben indulhatnak el az vízminőség javítására és a hálózatok rekonstrukciójára szolgáló kivitelezési munkálatok.

 

KONZULTÁCIÓ A TISZTA VIZÜNKÉRT

A nagyszabású térségi ivóvízminőség-javító programban résztvevő települések polgármestereinek és jegyzőinek részvételével tartottak konzultációt április 16-án a szerencsi Rákóczi- várban. Gadóczi Bertalan projektvezető tájékoztatójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a több mint négymilliárd forintos beruházás előkészítése folyamatban van annak érdekében, hogy az idei év őszén a konkrét kivitelezésre be tudják nyújtani a második körös pályázatot. A fejlesztésben érintett 81 település polgármesterei korábban már aláírták az együttműködési megállapodást, az elkövetkező időszak feladata a beruházást megvalósító önkormányzati társulás létrehozása, amiről a képviselő-testületeknek kell döntést hozniuk. A tervek szerint 2011-ben indulhatnának meg az ivóvízminőség javítását szolgáló munkák, amelyek 2014-ben fejeződnének be.

 
Köszöntő

Internetes portálunk egy példa értékű önkormányzati együttműködésen alapuló beruházás előkészületeit mutatja be. Nyolcvanegy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település kötött szövetséget annak érdekében, hogy az ivóvíz minőségének és a szolgáltatás biztonságának javításával kedvezően befolyásolják a lakosság életminőségét.

Ez a törekvés találkozott a hazánk európai uniós tagságával vállalt a jobb minőségű ivóvíz követelményeinek a teljesítésével, amihez a közösség pénzügyi támogatást is nyújt.

A Környezet és Energia Operatív Program ivóvízminőség-javításra irányuló 2008-as pályázati kiírására a közösen benyújtott pályázatot az első fordulóban kedvező elbírálást kapott.

Az elnyert európai uniós társfinanszírozású támogatásnak köszönhetően 2009 tavaszán megkezdődtek az összességében 4,2 milliárd forint nettó beruházási költségű fejlesztés másfél évig tartó előkészületei. Honlapunk ezekről a munkálatokról, a projekt részletes tartalmáról, a beruházásb előkészítéséhez kapcsolódó fontosabb eseményekről ad folyamatos tájékoztatást. Remélem, talál az érdeklődésének megfelelő információt az oldalainkon. Amennyiben bármilyen kérdése merül fel, vagy véleménye van, arra biztatom, hogy elérhetőségeinken keresztül keresse velünk a kapcsolatot. Közös ügyünk, hogy a projektet a helyben élők érdekeinek megfelelően készítsük elő és valósítsuk meg a pályázat második fordulójában.


Kiss Attila
projektvezető